India Individueel  

start Start

inleiding india Wie zijn wij

autoverhuur india Autoverhuur

reacties Reacties

hotels in india Hotels in India

links india Links

contact Contact

Luit & Bernadette in India juli 2009

Na een reis van 25 dagen zijn we op 4 augustus weer thuisgekomen met een vol hoofd van alles wat we hebben gezien en meegemaakt in India.
Onze chauffeur was de ervaren Thakur. Die ervaring was erg belangrijk, want we hebben ons geen moment onveilig gevoeld, terwijl er op de wegen in India hectische en soms gevaarlijke toestanden heersen.
Thakur is beleefd, punctueel, hij heeft gevoel voor humor en stond altijd voor ons klaar. Ook het 's avonds brengen naar en ophalen van een restaurant was geen probleem.


Omdat we 23 dagen hadden voor de route: Delhi, Jhunjhunu, Bikaner, Jaisalmer, Jodhpur, Ranakpur, Udaipur, Pushkar, Jaipur, Bharatpur, Agra, Orccha, Kajuraho, Varanasi met vlucht naar Delhi, konden we het volgens Thakur rustig aan doen.
Tijd genoeg volgens hem en hij had nog gelijk ook. We zijn dan ook uitgerust thuisgekomen en hebben niet het idee dat wij werden geleefd, een gevoel dat we wel kennen van groepsreizen.


Gelukkig ook niet ziek geworden. We hebben alleen maar vegetarisch gegeten. Als "ontsmettingsmiddel" drinken wij altijd cola, maar India heeft een goed alternatief: fresh lime soda, (meestal) vers geperst limoensap met sodawater, dat even zuur is als cola maar een stuk gezonder. In het begin aten we alleen maar in de wat duurdere toeristenrestaurants, maar op een gegeven moment durfden we ook wel in lokale tentjes te eten. Het leuke daarvan was dat de mensen van het restaurant erg trots waren dat je in hun restaurant kwam eten.


Onze voorbereiding van de reis liet te wensen over (geen), maar met de Capitoolreisgids en de adviezen van Thakur hebben we niet het idee veel gemist te hebben. Wel misten we een hotelgids. Thakur koos de hotels uit en in India zijn dat vaak hotels van een vriend of een bekende , waardoor we sterk de indruk kregen dat commissie een grote rol ging spelen, waardoor de prijzen stegen en er dus van afdingen al helemaal geen sprake was. Business is business, en eigen schuld, want we konden geen alternatieven geven. Wel waren (bijna) alle hotels schoon en de service goed.


Nog een paar tips:
Thakur heeft ook gidsen geregeld bij bezienswaardigheden. Indien je een gids neemt weet je bijna zeker dat je aan het einde van de rondleiding in een winkel belandt. Niets mis mee, business is business, en je kunt natuurlijk weigeren. Als alternatief hebben veel bezienswaardigheden zogenaamde audio guides.

Verder zijn tijdens de moesson niet alle natuurparken geopend. Vergeet ook niet een zaklantaarn mee te nemen, de stroom valt regelmatig uit.

Terugkijkend: fantastische reis, veel gezien en meegemaakt, veel vrijheid, een luxe manier van reizen in een goede airco auto met ervaren en gezellige chauffeur.

Bernadette en Luit

India goes Europe

Up / Omhoog

eXTReMe Tracker