India Individueel  

start Start

inleiding india Wie zijn wij

autoverhuur india Autoverhuur

reacties Reacties

hotels in india Hotels in India

links india Links

contact Contact

Astrid & Finn in India augustus 2006

We hebben onze reis naar Rajasthan, India afgelopen augustus als heel
bijzonder ervaren. In drie weken tijd hebben we meer meegemaakt en gezien dan we van te voren hadden kunnen bedenken. Onze ontvangst bij aankomst was al geweldig. Tussen de enorme rij Indiërs die met naambordjes klaarstonden, vonden we ook Rattan, Sudhir en jou met onze naam! Fantastisch. Toen bleek ook nog dat we volledig los van elkaar hetzelfde hostel geboekt hadden.Hoewel het al heel laat was en donker, kon je de warmte van Delhi voelen en brachten de paar regendruppels wellicht de geuren van India nog meer tot leven. De eerste dag Delhi was een hele ervaring. Wat een drukte, geuren, kleuren, mensenmassa, lawaai, hitte, getoeter, "sir, sir, what country, what country".De drie weken die daarop volgden brachten ons door Rajasthan en langs allerlei bekende en minder bekende plekken. Sudhir was niet alleen een fantastische chauffeur maar ook een onwijs leuke vent. Aangezien hij ongeveer onze leeftijd had (33) en we hetzelfde gevoel voor humor bleken te hebben, hebben we veel lol gehad. Hij heeft ons veel verteld over het land, de geschiedenis, de mensen, de cultuur en de religies. Omdat je veel tijd met elkaar doorbrengt, komen er veel verhalen.Wij vonden het ook erg leuk om middagen met hem lekker te zitten kaarten en kletsen. Het contact voelde heel makkelijk en ongedwongen. Sudhir zorgde ervoor dat we ons vanaf het begin af aan op ons gemak voelde en stelde zich bescheiden op. Het was puur omdat het zo goed klikte dat we zoveel tijd gezamenlijk doorbrachten. Als je hier geen behoefte aan hebt, zou hij zich nooit opdringen.Sudhir zorgde erg goed voor ons. Uiteraard zijn we allebei een paar dagen niet zo lekker geweest (hitte, voedsel etc). Sudhir is dan de eerste die suggesties doet (een rustdag nemen, wat wel of niet te eten, drinken, de stoel extra ver naar achter zodat we in de auto konden liggen etc).
Bovendien heeft Sudhir binnen de kortste keren door waar je interesses liggen, wat voor hostels je graag wil (prijsklasse en kwaliteit) en bracht ons dan naar de leukste plekjes.De ene keer dat we toch een ander guesthouse wilden, vond hij het bijna erg dat hij ons niet direct naar een goede keuze had gebracht, terwijl wij degenen waren die moeilijk waren die dag. Ook geeft hij tips bij bepaalde plekken hoe je om moet gaan met de mensen en waar je op moet letten (gidsen die je rechtstreeks naar textielfabriekjes brengen waar je niet heenwil etc). Wij moeten eerlijk zeggen dat onze vakantie zonder Sudhir niet hetzelfde geweest zou zijn!Een van de top ervaringen van de vakantie was toen we in Jaipur naar de bioscoop zijn gegaan. Sudhir had (op de zwarte markt!) bioscoopkaartjes voor ons gekocht voor de nieuwste bollywood film met alle topacteurs. De bioscoop was groter dan ik in Nederland ooit gezien heb. Het scherm was gigantisch en de film erg mooi. Ook al was het in het Hindi, het verhaal was goed te begrijpen. Geweldig om te zien hoe hele Indiase families erheen gaan, met peuters en baby's erbij (film begon om 22.00).Ook reacties maak je goed mee als je zelf de film niet kan verstaan en je dus veel meer richt op muziek, filmbewegingen en reacties uit de zaal! Het was echt een topavond en een aanrader voor iedereen die nog gaat. De films zijn zo mooi en goed gefilmd dat ik op het einde gewoon met alle Indiërs mee zat te huilen (mannen huilen daar ook, zowel in de film als in de zaal!).Over Rajasthan kunnen we verder alleen maar kwijt dat alles wat je erover hoort waar is. De armoede, de ziekte, de drukte, de chaos, het staren, de hitte, de koeien, de oude (vergane) glorie, de burchten, de paleizen, de tempels, de lieve mensen, het lekkere eten (waar je buik wel even aan moet wennen). Alles is overweldigend.

Wij raden dan ook aan om af en toe wat rustmomenten in je reis aan te brengen. Maar dan is het een fantastische ervaring. Mocht je van dit alles niet houden, dan raden we ook niet aan om te gaan. Niet iedereen wil zoveel indrukken opdoen. Zie India dan ook als een reis, niet zozeer als een (uitrust)vakantie.Bereid je op alles voor, zorg dat je Sudhir of net zo'n fantastische man met je meekrijgt (dankzij bemiddeling van Rob), en je krijgt de tijd van je leven.

Astrid & Finn in India

Up / Omhoog

eXTReMe Tracker